Wat is Asbest en hoe gevaarlijk is het?

Wat is asbest?


Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Het is een schadelijke stof die in meer dan 3.500 bouwmaterialen is verwerkt. Golfplaten, leidingisolatie, vezelplaten, vensterbanken, linoleum, mastiek, ... het zijn maar enkele voorbeelden van producten waarin tot eind vorige eeuw asbest werd verwerkt.

Dat asbest zo populair werd, is helemaal niet vreemd. Het is goedkoop, sterk, slijtvast, duurzaam en onbrandbaar. Pas later werd algemeen bekend dat asbest grote risico’s met zich meebrengt voor de gezondheid, zoals longkanker.
 

Vrijblijvende offerte aanvragen

Is asbest schadelijk voor de gezondheid?

Asbest is alleen gevaarlijk als u losse asbestvezels inademt. De vezels zijn niet met het blote oog te zien en kunnen vrijkomen bij de beschadiging van asbesthoudend materiaal, bijvoorbeeld in de vorm van stof. Bij het inademen dringen asbestvezels zeer diep in de longen, wat ernstige ziektes kan veroorzaken.

Asbestvezels inslikken of aanraken (contact met de huid) is volgens de huidige inzichten niet gevaarlijk.

Hoe vaker u wordt blootgesteld aan asbestvezels, hoe meer risico u loopt om ziek te worden. Zeker wie herhaaldelijk in contact komt met hoge concentraties asbestvezels kan een asbestziekte krijgen. In combinatie met roken lopende de risico’s door het inademen van asbest sterk op. De genetische gevoeligheid speelt ook een rol en verschilt van mens tot mens

Opgelet: ook een korte blootstelling aan asbestvezels kan gevaarlijk zijn. Maar dat betekent niet dat u sowieso ziek wordt door één keer asbesthoudend stof in te ademen. Vergelijk het met roken: een kettingroker loopt een groter risico op longkanker dan iemand die maar even gerookt heeft.
 

Vrijblijvende offerte aanvragen
Asbestattest of asbestinventaris nodig voor uw woning?

Asbestattest of asbestinventaris nodig voor uw woning?
Laat nu uw gegevens na!

Wij contacteren u zo snel mogelijk voor een vrijblijvende offerte!

Cookies
Deze website maakt gebruikt van cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer